İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, çalışanların sağlık ve güvenliğini garanti altına alan ve bu konuda uzmanlaşmış kişilerin alabilecekleri bir belgedir.

Bu sertifika, İş Güvenliği ve Sağlığının öncelikli olduğu işletmelerde görev yapacak olanlar için gerekli olan eğitimleri tamamlamayı ve uygulamalı olarak İş Sağlığı ve Güvenliği konularını anlamayı gösterir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı adaylarının yeterli bir şekilde eğitildiklerini ve güncel bilgilere sahip olduklarını belgeler.

İş Güvenliği Sertifikası İçin;

çağrı merkezimiz (0216) 631 86 80  ya da 

Whatsapp  ile iletişime geçebilirsiniz. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikasının nasıl alınacağından bahsetmeden önce kısaca öğrenmemiz, unuttuysak da hatırlamamız gereken bilgileri tazeleyelim.

İş Güvenliği Sertifikası; İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olarak kariyer yapmak isteyenlerin gerekli şartları yerine getirdikten sonra aldıkları belgedir. İş sağlığı ve güvenliği mesleklerine olan ilginin artmasıyla birlikte iş sağlığı ve güvenliği sertifikası özellikle basit iş aramalarında gerekli bir belge haline gelmiştir.

Peki, iş sağlığı ve güvenliği belgesi ne işe yarar? İSG belgesi, kişilerin işyerlerinde ve tesislerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmalarını sağlayan bir belgedir.

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için İSG kursları gibi eğitim kurumlarında edinilen bilgiler kişilerin iş hayatı için oldukça önemlidir. Bu bilgiler, iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli olarak çalışanlar için sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarına katkıda bulunur.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, iş yerlerinde işçilerin sağlık ve güvenliğini koruyacak şekilde iş yerlerinin uygunluğunun belgelendirilmesi için verilen bir belgedir.

Bu sertifika, işletme veya organizasyonun iş güvenliği yönetmeliğine uymasını, iş yerinde güvenli bir çalışma ortamı sağlamasını ve çalışanların sağlığını koruyacak önlemleri almasını garanti eder.

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası, resmi bir makam tarafından verilir ve belirli bir süre için geçerlidir ve sürekli olarak güncellenmelidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk olarak bu sertifikayı almak için bir kursa gittiyseniz veya gidecekseniz bu sürecin nasıl işleyeceğinden bahsedelim. İş sağlığı ve güvenliği kursu ve iş güvenliği sertifikası nasıl alınır diye soracak olursanız, iş güvenliği kursu ve iş güvenliği eğitimi sonunda ÖSYM tarafından yapılan bir sınava girmeniz gerektiği sizin için doğru cevap olacaktır.

Bu kurum veya kuruluşlarda en az 220 saatlik eğitimi tamamlayarak ÖSYM tarafından yapılan iş sağlığı ve güvenliği sınavında 100 üzerinden 70 puan alarak iş güvenliği sertifikası alırsınız.

Bu sınavı geçen adaylar az önce dediğimiz gibi İş Güvenliği sertifikası kazanır. Dipnot olarak geçmek isteriz ki 2022 İSG/1 ve 2022 İSG/2 sınav tarihleri ile ilgili detaylı bilgiye 2022 İSG sınav takvimi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ancak burada dikkat edilmesi ve unutulmaması gereken önemli bir nokta var. İş güvenliği kursları veren bir eğitim kurumu ararken öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından akredite olup olmadığına bakmalısınız. Çünkü son zamanlarda birçok alanda iş imkanı yaratan iş güvenliği bilgi birikimi, sektörde tanınmayan birçok eğitim kurumunu doğurmuştur.

Aynı zamanda İş güvenliği sertifikası almak için bazı uzmanlıkları bitirmeniz yani tamamlamanız gerekmektedir. Bahsettiğimiz uzmanlıklar ise şunlardır: Mühendislik fakülteleri, Mimarlık fakülteleri, İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü, Fen ve Edebiyat fakültesinden; fizik bölümü, kimya bölümü, biyoloji bölümü ve son olarak Teknik Personel Departmanı diyebiliriz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık sertifikası almak için öncelikle İş Sağlığı ve Güvenliği konularında eğitim almak gereklidir.

Eğitim programı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık sertifikasını veren kurumlar tarafından belirlenir ve sertifikasyon sınavını geçmek için gereken kriterlere uymak gerekir. Sertifikasyon sınavı genellikle yazılı ve/veya uygulamalı olarak yapılır ve sınav sonucunda başarılı olanlar İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık sertifikasını alabilirler.

İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Başvuru Süreci

İş sağlığı ve güvenliği anketleri ÖSYM tarafından yapılmakta olduğunu söylemiştik. Bu 100 puanlık sınavı geçmek için en az 70 puan almalısınız. İSG sınavı sonunda en az 70 puan alanlar İSG uzmanı olarak çalışmaya hak kazanırlar.

İSG Sertifikası

Fakat bu hakkı kazanmanız için öncesinde tabii ki de sınava girmeniz gerekmektedir. Gelin bu sürece daha detaylı göz atalım. İş Güvenliği Sertifikası başvuru süreci şu şekildedir: ÖSYM Aday Yönetim Sisteminde girişi olmayan adayların öncelikle “e-Devlet” şifresi ile ÖSYM AIS kaydını tamamlamaları ve “e-Devlet Kapısı” gerekmektedir.

Daha sonra sisteme giriş yaparak girmek istediğiniz sınav türü, girmek istediğiniz şehir ve diğer gerekli bilgileri uygun sayfalara girerek başvuru işlemini tamamlayabilirsiniz.

Unutmadan söylememiz gerekir ki HES kodunuzu sınava kayıt yaptırmadan önce almış olmanız gerekmektedir. HES kodunun nasıl alınacağı ile ilgili bilgi için lütfen Sağlık Bakanlığı´nın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. HES Kodları, ÖSYM Aday İşlem Sistemi´nin “HES Kodu Bilgileri” sayfasından ÖSYM sistemine kaydedilebilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği sınavını geçen ve İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikası almaya hak kazanan bir kişi, sertifika düzenlenmeden önce oldukça önemli olan bazı belgeleri hazırlamalıdır.

Bunları ise şöyle sıralayabiliriz: İmzalı bir başvuru formu, lisans sertifikası, kimliğinizin bir kopyası, kayıt ücretinin yatırıldığına dair makbuz.

Ücret meselesine gelirsek ise sizlerle 2022 güncel sınav fiyatlarını da şöyle sıralamak isteriz: İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası Ücreti 826 Türk Lirası’dır.

İSG Eğitici Sertifikası ücreti de aynı 826 Türk Lirası’dır. Sertifika Vize ücreti ise 206,50 Türk Lirası’dır. Şunu da söylememiz gerekir ki belge ücretleri ilgili makamlar tarafından belirlenir ve yıllık olarak değişebilir. Ayrıca belge ücreti TCKN İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü´nün şirket hesabına yatırılması gerekmektedir.

İş güvenliği uzmanı olmak için başvuru süreci, şu aşamalardan oluşabilir:

  1. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı konularına ilişkin eğitim ve/veya deneyim kazanmak: İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin, iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında eğitim alması ve/veya deneyim kazanması gerekmektedir.
  2. İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikası Başvurusu: İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişiler, iş güvenliği uzmanlık sertifikası için gerekli şartları karşıladıktan sonra sertifika verilen kurumlar veya üniversiteler gibi resmi makamlardan başvuru yapabilirler.
  3. Sertifika Sınavı: İş güvenliği uzmanlık sertifikası başvurusu kabul edildikten sonra, sertifika sınavına girmek gerekmektedir. Sınav, teorik ve uygulamalı olabilir ve iş güvenliği konularının yanı sıra, iş yerlerinde uygulanması gereken standartlar ve prosedürler hakkında bilgi ve beceri ölçer.
  4. Sertifika Alınması: İş güvenliği uzmanlık sertifika sınavını başarıyla tamamladıktan sonra, sertifika verilen kurum tarafından verilir.

Bu süreç, ülkeden ülkeye ve kurumdan kuruma değişebilir. Sertifika alma sürecini ve gerekli şartları öğrenmek için, sertifika verilen kurumlar veya ilgili resmi makamlarla iletişime geçebilirsiniz.

İş Güvenliği Uzmanlığında Kaç Çeşit sertifika Vardır?

İş güvenliği sertifikası tek bir türden oluşmamaktadır. Aslına bakarsanız türleri tam olarak 3’e ayrılmaktadır. Gelin kısaca bunlardan bahsedelim.

Türkiye’de İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikaları genellikle iki grupta verilir: “İş Güvenliği Uzmanlığı (A Grubu)” ve “İş Güvenliği Yardımcı Uzmanlığı (B Grubu)”, Güvenliği Yardımcı Uzmanlığı (C Grubu)”.

A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası: bu sertifika çok tehlikeli iş yerlerinde çalışabilmeniz için geçerlidir. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Belgesi ile 4 yıldan fazla ticaretle uğraşan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi ile 4 yıldan fazla iş yaptığını ispatlayabilen kişilere verilir. Meslek hayatında alt müfettiş olarak hizmet ettikleri yıllar da dahil olmak üzere en az on yıl görev yapmış mühendis, mimar veya tekniker olan iş müfettişleri, mühendislik veya mimarlık eğitim fakülteleri mezunları ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman ve teknik kadrosu ile ÇSGB Genel Müdürlüğü ve ilgili birimlerinde uzun yıllar hizmet vermek üzere en az 10 yıl aktif olarak çalışmış insanlara da A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası verilmektedir.

Özetler: A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası, bir işletme veya çalışma alanının güvenliği ve sağlığı ile ilgili olarak uygulamaları yapmak üzere yetkilendirilen kişilerin, iş güvenliği uzmanlığını belgeleyen bir sertifikadır. Bu sertifika, işletme veya çalışma alanının iş güvenliği uygulamalarını ve prosedürlerini uygulayan ve denetleyen kişilere verilir. A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası sahibi olmak, iş güvenliği uygulamalarında uzman ve deneyimli olmak anlamına gelir ve bu kişilerin işletmelerde veya çalışma alanlarında güvenli bir ortam yaratma kapasitelerini gösterir.

B Sınıfı İş Güvenliği Belgesi ise çok tehlikeliden farklı olarak sadece tehlikeli iş yerlerinde çalışmanızı sağlar. Bir üniversitenin Mimarlık Fakültesi veya Mühendislik Fakültesinden mezun olan ve fiilen 3 yıldan fazla süreyle sertifikalı iş güvenliği uzmanı C sertifikası olarak çalıştığını iş güvenliği uzmanı sözleşmesi ile kanıtlayabilen teknik personelleri bu belgeyi alabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili kurumlarda Müfettiş Yardımcısı olarak geçirilen yıl sayısına göre en az 10 yıl hizmet süresi olan müfettişler, olarak da görüntülenebilmektedir.

Özetle: B Sınıfı İş Güvenliği Belgesi, iş güvenliği uzmanlığı konusunda eğitim almış ve sertifika almış olan kişilerin belgesidir. Bu belge, iş güvenliği uzmanlığı konusunda uzmanlaşmış olduğunuzu ve iş güvenliği konularında yeterli bilgi ve deneyime sahip olduğunuzu gösterir. B Sınıfı İş Güvenliği Belgesi, iş güvenliği konularında yapılacak çalışmalarda danışman olarak görev yapabileceğiniz anlamına gelir.

C Sınıfı İş Güvenliği Belgesi az tehlikeli iş yerlerinde çalışmak isterseniz almanız gereken belgedir. Bir üniversitenin Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Fizik, Kimya ve Biyoloji Fen-Edebiyat Fakültesi Mezunları, İş Sağlığı ve Güvenliği Fakültesi Mezunları ve Teknik Öğretmenler bu belgeyi alabilirler.

C Sınıfı İş Güvenliği Belgesi, işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği konularında sorumlu olan yönetici veya müdürlerin sahip olması gereken bir belgedir. Bu belge, işletmenin iş güvenliği ve iş sağlığı alanında uygun standartlarda çalışmasını sağlamak için verilir.

C Sınıfı İş Güvenliği Belgesi sahipleri, işletmelerin iş güvenliği ve iş sağlığı politikalarını yönetmeli, iş güvenliği ve iş sağlığı konularındaki yasal yükümlülüklerini yerine getirmeliler ve işletmedeki iş güvenliği ve iş sağlığı risklerini analiz etmeliler. Ayrıca, çalışanların eğitilmesi ve güncel iş sağlığı ve güvenliği konuları hakkında bilgilendirilmesi de bu belge sahiplerinin sorumlulukları arasındadır.

C Sınıfı İş Güvenliği Belgesi almak için, ilgili eğitim programlarını tamamlamak ve sınavları başarıyla geçmek gerekmektedir. Eğitim programları genellikle İş Sağlığı ve Güvenliği yönetimi, yasal yükümlülükler, risk analizi, çalışanların eğitimi gibi konuları kapsar.

Ayrıca belge ücretini teslim ettikten sonra 3-7 iş günü içerisinde İSG sertifikası İSG Memuru sistemine tanımlanacaktır. Dolayısıyla bu süre sonunda adayların belgelerini doğrulamak için İSG Memuru sistemine giriş yapmaları gerekecektir.

Sertifikalar İSG-CLERK sistemi için elektronik imzalı olarak tanımlanır ve basılı evrak olarak gönderilmeyeceğini de söylemek isteriz. İSG´nin Katip sistemine sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılmaktadır. e-Devlet şifreniz yoksa e-Devlet şifresi almanız gerekmektedir.

İSG Katip sistemine giriş yaptığınızda karşınıza belge talep butonu ile talep paneli açılacaktır. İstek alanındaki alanları doğru bir şekilde doldurmanız gerekir.

Bu sertifikalardan birine sahip olduktan sonra ise ne kadar süre geçerli olduğunu merak ederseniz; İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi veriliş tarihinden itibaren 5 yıl geçerlidir.

Sertifika belge numarası, TC kimlik numarası ve doğrulama kodu girilerek sorgulama yapılır. Belgelerinizi güncellemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´na bir dilekçe vermeniz ve dilekçe ekinde lisans diplomanızın noter onaylı bir örneğini göndermeniz gerekmektedir.