
İş güvenliği uzmanları; İş sağlığı ve güvenliği alanlarında görevlendirilmek üzere bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gerekli uzmanlık belgesi sahibi olan, çalışma hayatını denetleyen, mühendislik ve mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ve teknik elemanlardır.
Bu elemanlar devlet tarafından belirlenmiş kurumlarda çalışanların sağlığını korumaya yönelik faaliyetler yürütürler. 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren işçi sayısı 50’de az olan ve tehlikeli sınıfta yer alan özel iş yerlerine iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. İş güvenliği uzmanlarının sahip olduğu sertifikalar A, B ve C olmak üzere üç sınıfa ayrılır. Bununla birlikte her sertifikanın yükümlülükleri birbirinden farklıdır.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde görev yaparlar. Görev tanımları şöyledir:
- Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgilendirmek
- Gerçekleşme ihtimali bulunan tehlikeleri önlemek, tedbir almak ve uygulamak.
- İş yerinde meydana gelen kazaları incelemek
- İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksikleri işverene bildirmek
- Eksik ve sorunlar çözüme kavuşmadığı durumlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne konuyu iletmek
- İş hastalıkları konularında iş yeri hekimi ile bağlantıda olmak
C Sınıfı İş Güvenliği sertifikasına sahip olabilmek için mezuniyet koşullarına uygun bir yükseköğrenim kurumundan mezun olmak, bakanlığın yetki verdiği eğitim kurumundan gerekli eğitimi almak, stajı tamamlamak ve ardından bakanlıkça yapılan sınavda başarılı olmak gerekmektedir.
Dolayısıyla C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine şu bölüm mezunları katılabilir:
- Mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları
- Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümü mezunları
- Üniversitelerin İş sağlığı ve güvenliği lisans veya ön lisans mezunları
- Teknik öğretmenler
İş güvenliği eğitimi bakanlık tarafından yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve Türk Ticaret Kanununa göre faaliyette olan bazı şirketler tarafından verilmektedir.
Online C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi
Online eğitimin amacı; iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kursiyerlerin mesleki becerilerini iş yerlerinde başarılı bir biçimde kullanmalarını sağlamak için gerekli alt yapıyı kazandırmaktır.
Online eğitim yöntemi ve süresi 90 saat uzaktan eğitim, 90 saat örgün eğitim ve 40 saat staj şeklinde uygulanmaktadır.
Eğitimin süresi 6 gündür. Bir ders saati 45 dakikadan oluşmaktadır. Ders süresince dersin akışına uygun yazılı ve görsel eğitim materyalleri kullanılmaktadır. Derslerin %90’nına katılım ve staj yapmak zorunludur. Derse katılmayan ve stajını yapmayan kursiyerlerin sınav başvuruları onaylanmaz.
Online eğitim ücretleri 2.500 – 3.500 TL civarındadır. Bu fiyatlar kurumlara göre değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte online eğitimlerde de kontenjan sınırı bulunmaktadır.
Online eğitimleri tamamlayan kursiyerler ÖSYM tarafından yapılacak sınavda 100 üzerinden 70 puan almaları gerekmektedir. Sınav 50 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir sınavdır.
Yılda 2 kez yapılmaktadır. Sınav soruları genel müdürlük tarafından seçilen akademisyenlerden oluşan eğitim ve sınav komisyonu tarafından hazırlanır. Sınavda başarılı olan kursiyerlere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onaylı C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikası verilir.
Sahip olunan sertifika isg-katip sisteminde online olarak aktif olacaktır.
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı kimler alabilir?
Meslek Yüksek Okullarının 2 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği programından mezun olanlar C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası, İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından belirlenen şartları karşılamış olan kişiler tarafından alınabilir.
Bu şartlar arasında, İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından belirlenen eğitim düzeyi, tecrübe ve diğer kriterler bulunabilir. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası almak isteyen kişiler, İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu’nun belirlediği sınavları başarıyla tamamlamalı ve gerekli şartları yerine getirmelidir.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı ne demek?
C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çalıştığı iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme yapmakla görevlidir.
Tüm bunları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin yapıldığı 6331 sayılı Kanun başta olmak üzere yasal çerçevede yapmalıdır.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak eğitim görmüş ve sertifikasyon sınavını başarıyla tamamlamış kişilerdir.
Bu kişiler, belirli bir işletmede veya müşavirlik hizmeti vermekte olan bir kurumda, iş güvenliği konularının yönetilmesi, uygulanması ve denetlenmesi gibi görevleri yerine getirme yetkisi ve sorumluluğu bulunabilir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları, işletmelerin iş güvenliği mevzuatına uyumlu hale getirilmesi, iş güvenliği planlaması ve uygulaması gibi konuları yönetebilir ve işletmeler için iş güvenliği danışmanlığı hizmeti sunabilirler.
C sınıfı İSG uzmanı ne kadar maaş alır?
EN DÜŞÜK | ORTALAMA | |
---|---|---|
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı | 10.880 | 13.600 |
İş Güvenliği Uzman Yardımcısı | 9.810 | 12.260 |
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının maaşı, çalıştığı işletmenin büyüklüğü, sektörü, bulunduğu bölge, tecrübesi ve diğer faktörlere göre değişebilir. Ayrıca, maaş, belirli bir sözleşmeye veya kollektif sözleşmeye dayanabilir veya işveren tarafından belirlenebilir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının maaşı hakkında doğru ve resmi bir bilgi vermek için, çalıştığı işletme veya işverenle iletişim kurması veya branşında uygulanabilecek maaş ortalamalarını araştırması önerilir.
Bununla birlikte 2023 yılı itibari ile C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının maaşı 11.000 TL ile 14.000 TL arasında olduğunu söylemek mümkün.
C sınıfı uzman nasıl olunur?
Adayların C sınıfı İş Güvenliği uzmanlık sertifikası alabilmeleri için, ÖSYM tarafından yaptırılacak merkezi sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
- İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından belirlenen kriterlere uygun eğitim programlarından birini tamamlamak: İş güvenliği uzmanlık eğitim programları, İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından onaylanan eğitim kurumlarında sunulabilir.
- Sertifikasyon sınavına hazırlanmak ve sınava girmek: İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından düzenlenen sertifikasyon sınavına hazırlanmak ve sınava girmek için gerekli belgeleri sunmak gerekir.
- Sertifikasyon sınavını başarıyla tamamlamak: Sertifikasyon sınavından başarıyla geçmek, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak tanınması için şarttır.
Not: İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından belirlenen kriterler ve süreçler zaman zaman değişebilir, bu nedenle C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilerin en güncel bilgileri İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından sağlanması önerilir.
C Sınıfı uzman nerelerde çalışabilir?
İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, işletmelerin iş güvenliği yönetim sistemlerinin kurulması, uygulanması ve sürekli iyileştirilmesi gibi görevlerin yerine getirilmesinde çalışabilir. Aşağıdaki sektörler C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı için potansiyel iş fırsatları sunabilir:
- Endüstriyel ve ticari işletmeler
- İnşaat ve müteahhitlik sektörü
- Enerji ve petrokimya sektörü
- Sağlık hizmetleri sektörü
- Kamu sektörü
- Gıda ve içecek sektörü
- İnternet ve teknolojik hizmetler sektörü
- Finans ve sigorta sektörü
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, aynı zamanda kendi işletmesini kurabilir veya danışmanlık hizmetleri sunabilir. İş güvenliği uzmanlığı alanındaki becerilerini ve tecrübesini kullanarak, işletmelerin iş güvenliği yönetim sistemlerinin oluşturulması, uygulanması ve sürekli iyileştirilmesi gibi konulara odaklanabilir.
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi kaç yıl geçerli?
İş güvenliği uzmanlarının sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır? Belgenin alınış tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.
Yenileme için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına dilekçe ile lisans diplomalarının noter onaylı suretini göndermeleri gerekmektedir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesinin geçerlilik süresi genellikle 5 yıldır. Ancak, belgenin geçerlilik süresi ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir ve belge sahibinin sürekli eğitim ve gelişme planına uyması da belgenin geçerlilik süresi ile ilgili olarak etkilenebilir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı belgesinin geçerlilik süresini uzatmak isteyen kişiler, belirli aralıklarla güncelleme eğitimleri almalıdır.
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavı zor mu?
Soruların zorluk derecesini tahmin etmek neredeyse imkânsız. Çünkü ÖSYM’nin hangi sınavda ne tarz soru soracağı belli olmuyor.
Ancak yayınladıkları sınav kılavuzunda zorluk dereceleri ile ilgili bilgiler var; C grubu sınav soruları, B ve A’ya göre daha kolay.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavının zorluk derecesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve sınavın zorluk derecesi kişinin iş güvenliği ile ilgili bilgi ve tecrübesine, eğitim düzeyine, çalışma alanına ve çalışma şekline göre değişebilir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavı, iş güvenliği ile ilgili temel kavramlar, yönetmelikler, standartlar, uygulamalar ve teknikler gibi konuları kapsayan bir sınavdır. Sınava hazırlanmak isteyen kişiler, iş güvenliği ile ilgili eğitim programlarına katılmalı ve iş güvenliği ile ilgili kaynakları incelemelidir. Sınavda başarılı olmak için iş güvenliği ile ilgili konuların iyi anlaşılması ve uygulamada kullanılması gerekmektedir.