İş Güvenliği Eğitimi (İSG Eğitimi), işletmelerin ve çalışanların iş yerinde meydana gelebilecek güvenlik tehlikelerini önlemek ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla verilen bir eğitimdir.

İSG eğitimi, işletmelerin İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu (İSGK) ve İş Güvenliği Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde çalışma yapmasını ve çalışanların iş güvenliği konularında bilgilendirilmesini amaçlar.

İSG eğitimi, İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası almak isteyenler ve işletmelerin gerekli eğitim alması için verilir. İSG eğitimi, işletmelerin ve çalışanların iş yerinde güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı oluşturmasına yardımcı olur.

İş Güvenliği Eğitimi İçin;

çağrı merkezimiz (0216) 631 86 80  ya da 

Whatsapp  ile iletişime geçebilirsiniz. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Amacı Nedir?

Çalışanlara genel iş güvenliği kurallarını ve kazalardan nasıl korunacaklarını öğretmek, alınacak tedbirler hakkında bilinçlendirmek, daha güvenli bir iş ortamında çalışmayı hedeflemek amacıyla hazırlanan bir temel eğitimdir.

İş güvenliğinin bir kültür olarak aşılanması sürecinde, çalışanların bilgi düzeyini arttırmak ve pekiştirmek hedeflenmektedir.

İSG Eğitimi Nasıl Olur?

İSG Eğitimi

İş Güvenliği Eğitimi (İSG Eğitimi), aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilebilir:

  1. Klasik Eğitim: İşletmelerin veya çalışanların, belirli bir zaman dilimi içinde İSG eğitmenleri tarafından verilen eğitimdir. Bu eğitim, genellikle İSG eğitmenleri tarafından verilen sınıflarda, seminerlerde veya eğitim merkezlerinde yapılır.
  2. Uzaktan Eğitim: İnternet veya diğer teknolojik araçlar aracılığıyla verilen İSG eğitimidir. Bu eğitim, e-kurslar, webinar’lar veya video eğitimleri şeklinde sunulabilir.

İSG eğitimi, İşletmelerin ve çalışanların iş güvenliği konularında bilgilendirilmesi ve İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu ve İş Güvenliği Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde çalışma yapmasını amaçlar. Eğitim, çalışanların iş yerinde güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmasına yardımcı olur.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin İçeriği Nelerdir?

  • İş Sağlığı ve Güvenliği tanımı,
  • Yasal Mevzuat ve İçerik (İş yasası, tüzük ve yönetmelikler)
  • İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar ve Temel Prensipler,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Organizasyonu,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Devlet,
  • İşveren ve İşçilerin Görev ve Sorumlulukları,
  • Kaza Nedenlerinin Analizi,
  • İş Kazası ve Meslek Hastalıklarından Doğan Hukuki ve Cezai Sorumluluklar,
  • Kişisel Koruyucu Donanımlar ve Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması,
  • Fiziksel Etmenler ve Termal Konfor Şartları.

Kimler İSG Eğitmeni Olabilir?

İSG eğitmenliği yapmak isteyen kişiler, aşağıdaki kriterlere uymalıdır:

  1. İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikasına sahip olmak
  2. İş Güvenliği alanında en az 5 yıl tecrübeye sahip olmak
  3. Eğitim verme becerilerine ve iletişim becerilerine sahip olmak
  4. İSGK ve İş Güvenliği Yönetmeliği gibi yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olmak

Bu kriterlere uygun olan kişiler, İSG eğitmenliği yapabilir ve İşletmelerin ve çalışanların İSG eğitimini verme hakkına sahip olabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (İSG Eğitimi) içeriği, İşletme veya çalışanların iş güvenliği konularında bilgilendirilmelerini amaçlar. Aşağıdaki konular İSG eğitimi içeriğinde genellikle yer alır:

  1. İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu ve İş Güvenliği Yönetmeliği: İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu ve İş Güvenliği Yönetmeliği hakkında genel bilgi verilir ve çalışanların yasal yükümlülükleri hakkında bilgilendirilir.
  2. İş Kazaları ve İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Analizi: İşletmelerde sıkça görülen iş kazalarının nedenleri ve risk analizleri hakkında bilgi verilir.
  3. İşyeri İlk Yardım: İşyeri ilk yardımı hakkında bilgi verilir ve çalışanların nasıl davranması gerektiği öğretilir.
  4. İş Güvenliği Ekipmanları ve Güvenli Çalışma Teknikleri: İş Güvenliği ekipmanlarının kullanımı, güvenli çalışma teknikleri ve iş güvenliği prosedürleri hakkında bilgi verilir.
  5. İşyeri Güvenliği ve İşyeri Hijyeni: İşyeri güvenliği ve hijyeni konuları hakkında bilgi verilir.
  6. Çalışanların İş Güvenliği Hakları: Çalışanların iş güvenliği hakları hakkında bilgi verilir.

Bu konular, İSG eğitimi verilen işletmenin ve çalışanların ihtiyaçlarına göre değişebilir ve eğitimin içeriği konulara göre farklılık gösterebilir. Ancak, çalışanların iş güvenliği konularında bilgilendirilmeleri ve İş Güvenliği ve Sağlığı Kanunu ve İş Güvenliği Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde çalışma yapması amaçlanır.

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş mühendis, mimar veya teknik elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilir.

İş Güvenliği Uzmanı adayları teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olmamak üzere Bakanlıkça belirlenecek eğitim programlarına katılırlar.

Bakanlıkça yapılan sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar iş güvenliği uzmanı olurlar.

İş Güvenliği Uzmanı olmak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

  1. Eğitim: İş Güvenliği Uzmanı olmak için İş Sağlığı ve Güvenliği konularında eğitim almak gereklidir. Üniversitelerde İş Güvenliği veya İşletme bölümlerinde İş Güvenliği ve Sağlığı veya benzeri konuların dersleri bulunabilir.
  2. İş Tecrübesi: İş Güvenliği Uzmanı olmak için iş tecrübesi kazanmak önemlidir. İş Güvenliği veya İş Sağlığı ve Güvenliği konularında çalışma tecrübesi kazanmak faydalıdır.
  3. Sertifika Programları: İş Güvenliği Uzmanı olmak için sertifika programlarına katılmak faydalıdır. İş Güvenliği Uzmanı olmak için gerekli eğitim ve sertifikaları almak amaçlanır.
  4. İş Güvenliği Yönetmeliğine Uygun Çalışma: İş Güvenliği Uzmanı olmak için İş Güvenliği Yönetmeliğine uygun bir şekilde çalışmak gereklidir.
  5. İş Güvenliği Uzmanı Olma İşlemleri: İş Güvenliği Uzmanı olmak için gerekli olan belgeleri toplamak ve ilgili makamlar tarafından onaylatmak gereklidir.

Bu adımlar, İş Güvenliği Uzmanı olmak için gerekli olan temel adımlardır. Her ülkenin İş Güvenliği Uzmanı olma süreci farklı olabilir, bu nedenle ülkenizdeki resmi makamlar tarafından verilen bilgiler doğrultusunda hareket etmeniz faydalı olabilir.

İş Güvenliği Uzmanı Bulundurmak  Zorunlu mudur?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan tüm iş yerleri iş güvenliği uzmanı görevlendirmek ile yükümlüdürler.

İş güvenliği uzmanlarından; C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar ise az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere tüm tehlike sınıflarında yer alan iş yerlerinde çalışabilirler.

Birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinin gerektiği işyerlerinde, en az bir iş güvenliği uzmanının işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.

İş Güvenliği Uzmanı bulundurmak şu amaçla yapılan bir önlemdir: çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunması. Bazı ülkelerde bu zorunlu hale getirilmiştir.

Örneğin, Türkiye’de, iş yerlerinde en az bir İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluk, işletmenin büyüklüğüne, çalışan sayısına, iş koluna ve tehlike düzeyine göre değişebilir.

Bu nedenle, İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğunun varlığı ülkenizdeki resmi makamlar tarafından verilen bilgilere göre değişebilir. Eğer iş yerinizde İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğu bulunuyorsa, gerekli adımları atmanız ve İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğunu yerine getirmeniz gerekir.