
İş güvenliği uzmanı, işyerlerinin güvenlik prosedürlerini inceler ve denetler. İş güvenliği uzmanı aynı zamanda işyerinde güvenli çalışma alanı oluşturmakla sorumludur. İşyerinin güvenliğini sağlamak ve denetlemek, iş güvenliği uzmanının görevlerinden biridir. İş güvenliği uzmanı 3 farklı sınıfa ayrılmaktadır. Bunlar;
- A sınıfı
- B sınıfı
- C sınıfı
A sınıfı iş güvenliği uzmanları çok tehlikeli işyerlerinde çalışmaktadır. B sınıfı iş güvenliği uzmanları ise daha az tehlikeli işyerlerinde çalışmaktadır. C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının çalışma alanları B sınıfına göre daha düşük tehlikeye sahiptir.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen adaylar öncelikle istenilen koşulları karşılamalı ve eğitim için kursa kayıt oluşturmalıdır. Kursu tamamlayan ve sertifika sınavından başarıyla geçen adaylar B sınıfı güvenlik uzmanı olarak çalışabilir. B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için istenilen koşullar:
- Mimarlık, mühendislik ya da teknik eleman olmak
- C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasına sahip olmak
- C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasıyla en az 3 yıl çalışmış olmak
B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen adayların eğitim için öncelikle yukarıdaki koşulları karşılaması gerekmektedir. Koşulları karşılayan adaylar eğitime kayıt olabilir. Tehlikeli işyerlerinde çalışacak olan uzmanlar detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Tema Akademi ailesi uzman kadrosuyla B sınıfı iş güvenliği sertifikası için eğitim vermektedir.
Online B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Eğitim
B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen adaylar öncelikle eğitime kayıt olmalıdır. B sınıfı iş güvenliği sertifikası almak için eğitim tamamlanmalı, sertifika sınavından başarılı olunmalıdır. Peki, B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının eğitim planı nasıldır? Tema Akademi ailesi uzman eğitimci kadrosuyla eğitim vermektedir. Tema Akademi B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası için eğitim planı:
- 220 saatlik online eğitim
- 40 saatlik staj
- 81 saat uzaktan eğitim
- 99 saat Zoom video konferansı
B sınıfı iş güvenliği sertifikasına sahip olmak isteyen adaylar için Tema Akademi online eğitim vermekte. Online eğitim kapsamında eğitime dahil olan adaylar ücretsiz ders notları, videolu anlatım ve soru – cevap çalışmalarından faydalanmakta. Eğitimi başarıyla tamamlayan ve sınavdan başarılı olan adaylar artık B sınıfı iş güvenliği sertifikasına sahip olarak çalışabilir. B sınıfı iş güvenliği uzmanı görevleri:
- İşyerinde risk değerlendirmesi yapmak
- Risk değerlendirmesinin ardından güvenlik tedbirleri almak
- İşvereni ve çalışanları iş güvenliği için bilgilendirmek
- Sağlık ve güvenlik kontrollerinin düzenli olarak yapılmasını sağlamak
- İşyerinde gerçekleşen iş kazalarının nedenini araştırmak ve raporlamak
- İş kazaları için yeni güvenlik önlemleri hazırlamak
- Meslek hastalıkları ve iş kazaları hakkında çalışanları bilgilendirmek
- İşyerinde çalışanlar için güvenli ve sağlıklı çalışma ortamını hazırlamak
B sınıfı iş güvenliği uzmanının görevleri yukarıda yer aldığı gibidir. Tema Akademi, eğitim sürecinde adayların detaylı bilgi sahibi olmasını ve meslek hayatını başarıyla yönlendirmesini sağlamaktadır.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı ne demek?
B sınıfı iş güvenliği uzmanı, iş güvenliği alanında eğitim ve belgelendirme programlarına göre B sınıfı olarak sertifikalandırılmış bir profesyoneldir. Bu uzmanlar, işletmelerde iş güvenliği kurallarının ve yönetmeliklerinin uygulanmasından, işçi sağlığı ve güvenliği konularında danışmanlık yapmaktan sorumludurlar.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ne Demek? B sınıfı iş güvenliği uzmanı, iş yerlerinin güvenlik prosedürlerine uygunluğunu denetlemekle sorumludur. B sınıfı, az tehlikeli ya da tehlikeli iş yerlerini ifade eder.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
- C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olmak.
- C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ile en az 3 yıl faaliyet göstermiş olması.
- B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerine katılarak yapılan sınavları başarıyla geçmiş olması.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olma şartları şunlardır:
- Lisans derecesi: İş güvenliği veya benzer bir alanla ilgili bir lisans derecesine sahip olmak gerekmektedir.
- Eğitim: İş güvenliği eğitimi almış olmak ve belirli bir süre iş güvenliği alanında tecrübe kazanmış olmak gerekmektedir.
- Sertifikasyon: İş güvenliği uzmanlık sertifikasyon programlarından birinden geçerek B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikasını almak gerekmektedir.
- Yasa ve yönetmelik bilgisi: İş güvenliği alanında geçerli olan yasalar ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
- İşletme ve işçi sağlığı ve güvenliği konularında danışmanlık yapabilme: İşletmelerde iş güvenliği kurallarının ve yönetmeliklerinin uygulanmasından, işçi sağlığı ve güvenliği konularında danışmanlık yapmak gerekmektedir.
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası kimlere verilir?
İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği yüksek lisansı yapmış olan mühendis, mimar veya teknik elemanlardan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara verilir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası, İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından belirlenen şartları yerine getiren ve sertifikasyon sınavını başarıyla tamamlayan kişilere verilir.
Bu şartlar arasında lisans derecesi, iş güvenliği eğitimi, tecrübe, yasa ve yönetmelik bilgisi, işletme ve işçi sağlığı ve güvenliği konularında danışmanlık yapabilme gibi unsurlar bulunmaktadır.
Başvuru yapan kişinin bu şartları yerine getirdiği doğrulandıktan sonra, sertifikasyon sınavına girmesi ve başarılı sonuç alması durumunda B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası verilir.
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası nasıl alınır?
• (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar,
• İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında yüksek lisans yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlardan (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılacak sınavda başarılı olanlara,
• İş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on yıl görev yapan müfettişlerden (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlar,
(B) sınıfı belge alabilirler.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikasını almak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
- İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikasyon Kurulu tarafından belirlenen şartları kontrol etmek: İş güvenliği uzmanlık sertifikasyon kurulu tarafından belirlenen şartları kontrol etmeli ve bu şartları yerine getirebileceğinize dair güvence vermelisiniz.
- Başvuru yapmak: Sertifikasyon kurulu tarafından belirlenen başvuru formunu doldurarak ve gerekli belgeleri ekleyerek başvuru yapmalısınız.
- Sertifikasyon sınavına hazırlanmak: İş güvenliği konuları hakkında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmalı ve sertifikasyon sınavına hazırlanmalısınız.
- Sertifikasyon sınavına girmek: Başvurunuz onaylandıktan sonra, sertifikasyon sınavına girebilirsiniz.
- Sertifikasyon sınavı sonuçlarını beklemek: Sertifikasyon sınavının sonuçları belirli bir süre sonra açıklanır ve başarılı sonuç alanlar B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası alabilirler.
Bu adımlar takip edildiğinde, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikası alınabilir.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı ne kadar maaş alır?
EN DÜŞÜK | ORTALAMA | |
---|---|---|
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı | 14.450 | 18.070 |
İş Güvenliği Uzman Yardımcısı | 9.810 | 12.260 |
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının maaşı, şirketin büyüklüğü, sektörü, yerleşim yeri, tecrübe ve eğitim düzeyi gibi birçok faktör tarafından etkilenir.
Bu nedenle, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının maaşı belirli bir rakam olarak belirtilemez. Ancak, Türkiye’deki ortalama bir B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının maaşı 14500 – 18.000 TL arasında değişebilir. Sonuç olarak, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının maaşı, kişinin tecrübe ve eğitim düzeyi, işletmenin büyüklüğü ve sektörü, yerleşim yeri gibi faktörlere göre değişebilir.
B sınıfı İSG sınavı kaç soru?
ş Güvenliği Uzmanlık ve İşyeri Hekimlik sertifikası almaya hak kazanabilmek için sınavdan 70 puan almak gerekmektedir. İSG B Sınıfı Sınavı 50 sorudan oluşmaktadır. Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
B sınıfı iş güvenliği nerede çalışır?
İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları, işletmelerde veya özel müşavirlik hizmetlerinde çalışabilirler. İşletmeler, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlarını, işletmedeki iş güvenliği konularının yönetilmesi, uygulanması ve denetlenmesi gibi görevleri yerine getirmeleri için atayabilirler.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları aynı zamanda, işletmelerin mevzuatlarla uyumlu hale getirilmesi, iş güvenliği planlaması ve uygulaması gibi konuların yönetilmesi için de çalışabilirler. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları, endüstriyel tesisler, inşaat, sanayi ve hizmet sektörleri gibi farklı sektörlerde de çalışabilirler.